ΟΛΙΓΑΠΟΛΑΠΟΛΛΑΠΟΛΙΓΑ
...ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης, που έχει ως σκοπό να εντοπίζει ό,τι αξιόλογο, πρωτότυπο ή και παράξενο υπάρχει στο διαδίκτυο,
όπως και να εμπλουτίζεται διαρκώς με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας για την ζωή και τον κόσμο μας γενικότερα...

Πρωταπριλιάτικα ψέματα...

 Ως γνωστόν, η σημερινή ημερομηνία είναι η μόνη ημέρα του χρόνου κατά την οποία τα ψέματα είναι αποδεκτά. 
Για ποιο λόγο, όμως, έγινε αυτό;
 Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το πρωταπριλιάτικο ψέμα έχει τις ρίζες του στους Κέλτες. Η 1η Απριλίου συνηθιζόταν να είναι η ημέρα που ξεκινούσαν το ψάρεμα, αν και ο μήνας δεν ήταν ο κατάλληλος. Έτσι, πολλές φορές γυρνούσαν με άδεια δίχτυα και για το λόγο αυτό οι ψαράδες αναγκάζονταν να ψεύδονται στον υπόλοιπο κόσμο ...για τα ψάρια που έπιασαν!
 Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή το πρωταπριλιάτικο ψέμα έχει τις ρίζες του στους Γάλλους, οι οποίοι μέχρι το 1564 γιόρταζαν την 1η Απριλίου ως Πρωτοχρονιά. Όταν όμως, επί Καρόλου Θ΄, μεταφέρθηκε η Πρωτοχρονιά στην 1η Ιανουαρίου, πολλοί δυσκολεύτηκαν να αλλάξουν συνήθεια, κάτι που έκανε τους υπόλοιπους να τους στέλνουν ...πρωτοχρονιάτικα δωράκια, ώστε να τους περιγελάσουν ...και τελικά έγινε έθιμο!
 

Επειδή, λοιπόν, σε αυτή την σημερινή ημερομηνία γίνονται πολλές φάρσες, αστεία και πειράγματα, γι' αυτό και τα Μ.Μ.Ε. μετέδωσαν συχνά διάφορα ψέματα, μερικά από τα οποία έμειναν στην ιστορία, κυρίως για την αναστάτωση που προκάλεσαν ...παρά για το αστείο του σεναρίου τους:
1) Ο Ρίτσαρντ Νίξον υποψήφιος πρόεδρος το 1992!
 Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Αμερική μεταδίδει την είδηση, ότι ο 79χρονος τότε Ρίτσαρντ Νίξον θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία την ΗΠΑ. Τότε έγινε πανζουρλισμός, με τους ακροατές να παίρνουν διαρκώς τηλέφωνο, αφού το μήνυμα του Νίξον ήταν: «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω». Τελικά, λίγο μετά έμαθαν ότι η φωνή ήταν ενός μίμου και ότι ο Νίξον δεν θα ήταν υποψήφιος....
2) Βρέθηκε ο τάφος και το κώνειο του Σωκράτη!
 Το 1995 το πρωταπριλιάτικο ψέμα ήθελε τον τάφο του Σωκράτη να έχει βρεθεί κοντά στην Ακρόπολη, ενώ η εύρεση συνοδεύονταν και από υπολείμματα του κώνειου. Η είδηση φιλοξενήθηκε μέχρι και στα ξένα ΜΜΕ, για να αποκατασταθεί η αλήθεια λίγο αργότερα!
3) Ήρθε το τέλος του κόσμου!
 Το Ινστιτούτο «Franklin» το 1940 ενημέρωσε πως την επόμενη μέρα θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Φυσικά, έγινε αλαλούμ, ενώ λίγο μετά ο εμπνευστής της ιδέας είδε την πόρτα της εξόδου από το Ινστιτούτο.
4) Χάμπουργκερ για αριστερόχειρες!
 Το 1998 μια αλυσίδα φαστ-φουντ στην Αμερική λάνσαρε την 1η Απριλίου το χάμπουργκερ για τους… αριστερόχειρες. Τι διαφορά είχε από το κλασικό χάμπουργκερ; Είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες… Οι αριστερόχειρες έτρεξαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι ήταν ...και πιο νόστιμο από το κλασικό.
5) Αλλαγή στα μαθηματικά!
 Ο φυσικός Marc Boslough είχε την ιδέα να κοροϊδέψει τους επιστήμονες, και όχι μόνο αυτούς, ανακοινώνοντας την πρόθεση της πολιτείας Αλαμπάμα να αλλάξει με νόμο την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3.14159 ...σε 3.0, ακολουθώντας τους συμβολισμούς της Βίβλου.
6) Οι δείκτες του Big Ben!
 Το ΒΒC μια χρονιά όχι μόνο ανακοίνωσε ότι το Big Ben θα λειτουργούσε με νέο μηχανισμό, αλλά και ότι θα πουληθούν οι δείκτες του! Ο διαγωνισμός ήθελε τους πρώτους που θα τηλεφωνούσαν να κερδίζουν αυτούς τους δείκτες και φυσικά ...τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά».
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: