ΟΛΙΓΑΠΟΛΑΠΟΛΛΑΠΟΛΙΓΑ
...ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης, που έχει ως σκοπό να εντοπίζει ό,τι αξιόλογο, πρωτότυπο ή και παράξενο υπάρχει στο διαδίκτυο,
όπως και να εμπλουτίζεται διαρκώς με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας για την ζωή και τον κόσμο μας γενικότερα...

14/3: η ημέρα του π (= 3,14)

 Η 14η Μαρτίου, δηλαδή 14/3 ή επί το αμερικανικότερον 3/14 (αφού στην Αμερική συνηθίζουν να γράφουν πρώτα τον μήνα) καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια ως η ημέρα των ...γενεθλίων της πασίγνωστης μαθηματικής σταθεράς π, η οποία ισούται, ως γνωστόν, με το 3,14 ακολουθούμενο από ένα σωρό από ατέλειωτα δεκαδικά ψηφία, που πρώτος προσέγγισε ο σπουδαίος σε όλα Αρχιμήδης. 
 Ονομάστηκε, λοιπόν, Pi Day, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Exploratorium του San Francisco το 1988 με το κοινό και τους υπαλλήλους του Μουσείου Επιστημών να σχηματίζουν κύκλους περπατώντας. Ο πατέρας της ξεχωριστής αυτής μέρας είναι ο Larry Shaw. Τον ονομάζουν "Prince of Pi", πρίγκηπα του π, και έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και το Exploratorium.
 Τα πρώτα οκτώ ψηφία του αριθμού είναι ως γνωστόν 3,1415926, ή αλλιώς: Μάρτιος, 14, 01:59΄:26΄΄ το πρωί, και ονομάζεται αλλιώς: "Pi second"! Εκτός από την 14η Μαρτίου, εξίσου διάσημη ημέρα εορτασμού του στην Ευρώπη είναι και η 22α Ιουλίου, η 22/7, αφού διαιρώντας το 22 με το 7 προκύπτει ο αριθμός π.
Κατά σύμπτωση η ημέρα εορτασμού του αριθμού π συμπίπτει με τα γενέθλια του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στη γερμανική πόλη Ulm.
 Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα τον αριθμό π... Το ελληνικό γράμμα π, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να τον περιγράψει, προκύπτει από το πρώτο γράμμα της λέξης «περιφέρεια». Είναι μία από τις σημαντικότερες σταθερές των μαθηματικών. Χρησιμοποιείται εκτός από τα μαθηματικά, στη φυσική και την μηχανολογία. Όπως έχει σήμερα διαπιστωθεί, ο δεκαδικός αυτός αριθμός δεν τελειώνει ποτέ! Πανίσχυροι υπολογιστές επιχείρησαν να τον υπολογίσουν με ακρίβεια, χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει. Στην πιο πρόσφατη προσπάθεια καταγράφηκαν 1.241.100.000.000 δεκαδικά του στοιχεία. Είναι άγνωστα όλα τα υπόλοιπα  δεκαδικά του ψηφία..
 Το αξιοσημείωτο είναι πως, αν κάποιος ψάξει αρκετά ανάμεσα στα δεκαδικά ψηφία του π, θα βρει τον αριθμό ...της ταυτότητάς του, τον αριθμό ...του διαβατηρίου του, τον αριθμό ...του τηλεφώνου του, την ημερομηνία ...γεννήσεώς του και γενικά ......οποιονδήποτε αριθμό. Για παράδειγμα η ημερομηνία "28 Oκτωβρίου 1940", γραμμένη στη μορφή 28101940, εμφανίζεται μετά από 7.641.792 δεκαδικά ψηφία: π = 3,14159…
……379121928101940…….
 Ειδικότερα ο αριθμός π είναι ένας άρρητος αριθμός. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ως ο λόγος δύο ακεραίων αριθμών, πράγμα που αποδείχθηκε το 1766 από τον Johann Heinrich Lambert. Το π είναι επίσης υπερβατικός αριθμός, όπως αποδείχθηκε από τον Ferdinand von Lindemann το 1882. Αυτό σημαίνει ότι το π δεν αποτελεί τη ρίζα καμιάς αλγεβρικής εξίσωσης με ρητούς συντελεστές. Μια σημαντική συνέπεια της υπερβατικότητας του π είναι το γεγονός ότι δεν είναι κατασκευάσιμος αριθμός. Δηλαδή, είναι αδύνατον π.χ. να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, με άλλα λόγια, είναι αδύνατον να κατασκευάσουμε, χρησιμοποιώντας μόνο κανόνα (χάρακα) και διαβήτη, ένα τετράγωνο με εμβαδόν ίσο προς το εμβαδόν δεδομένου κύκλου (ε
πειδή οι συντεταγμένες όλων των σημείων που μπορούν να κατασκευαστούν με κανόνα και διαβήτη είναι κατασκευάσιμοι αριθμοί). 
 Τέλος, ο αριθμός π έχει εκφραστεί και με την τέχνη της μουσικής... Με το σκεπτικό ότι σε κάθε αριθμό μπορούμε να αντιστοιχίσουμε μία συγκεκριμένη νότα, τότε από τα ψηφία που βρίσκονται μετά την υποδιαστολή προκύπτει π.χ. η ακόλουθη μελωδία:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: