ΟΛΙΓΑΠΟΛΑΠΟΛΛΑΠΟΛΙΓΑ
...ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης, που έχει ως σκοπό να εντοπίζει ό,τι αξιόλογο, πρωτότυπο ή και παράξενο υπάρχει στο διαδίκτυο,
όπως και να εμπλουτίζεται διαρκώς με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας για την ζωή και τον κόσμο μας γενικότερα...

Τα ξένα μουσικά ακούσματα ..των περασμένων δεκαετιών

 Στο κείμενο που ακολουθεί συγκεντρώσαμε όλα τα βασικά στοιχεία που καθόρισαν, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, την πορεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής σκηνής σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, και επομένως και στην Ελλάδα, με τις επιρροές που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αυτή, λίγο ή πολύ, σε όλους μας...

 Από τα πρώτα blues της Αμερικής (Muddy Waters, Otis Rush, John Lee Hooker, B.B. King) έγινε σταδιακά, στην δεκαετία του '50, το πέρασμα προς στο rock'n'roll με τον Bill Haley και το rockabilly με τον Elvis Prisley και τον Jerry Lee Lewis. Λίγο πιο μετά, στις αρχές της δεκαετίας του '60 εμφανίζεται το αρχικό rock με τους Άγγλους Beatles, καθώς και τους Animals με τον Eric Burton, τους Kinks, τους Rolling Stones, τους Who και τους Yardbirds με τον Eric Clapton, όπως παράλληλα και το blues-rock (Moody Blues, Cream, αργότερα και οι Bad Company, ZZ Top.).
 Συγχρόνως εμφανίζονται και οι Fleetwood Mac, οι Led Zeppelin,  ο Jeff Beck, B. J. Harvest, Steve Miller, ο Ιρλανδός Rory Gallagher, αλλά και το folk-rock (Bob Dylan, Joan Baez, Mamas & Papas, Paul Simon and Garfunkel), το pop-rock (Everly Brothers, Chicago, Elton John, Rod Stewart, Peter Frampton), όπως και το psychedelic-rock (Jimmy Hendrix, The Doors, Jefferson Airplane, Pink Floyd).
 Ακολουθεί το country-rock (Clear Water Revival, Eagles), όπως και το southern-rock στις αρχές της δεκαετίας του '70 (Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd). Περνάμε έπειτα στο progressive- rock (Jethro Tull, Genesis, Emerson Lake and Palmer, Yes, Alan Parsons project),  εμφανίζονται και οι Supertramp, οι Foreigner, ο Gary Moore και ο Μεξικανός Carlos Santana, ενώ ακολουθεί το glam-rock (David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, ενώ το '80 και ο Bon Jovi). 
 Σε αντίθεση προς το soft-rock (Cat Stevens, Billy Joel, America) εμφανίζεται και το hard-rock (Queen, Thin Lizzy, Uriah Heep, Aerosmith, Ac/Dc, οι Rainbow με τον Dio, οι Whitesnake), αλλά και οι Steppenwolf και Deep Purple που οδηγούν το ροκ προς το αρχικό heavy metal (Black Sabbath, Motorhead, Kiss, Ufo, και προς το τέλος του '70 οι Scorpions). 
 Στα μέσα, όμως, του '70 έχει εμφανιστεί και το punk-rock (Sex Pistols, Clash, Ramones, Patti Smith), ενώ στις αρχές του '80 εμφανίζεται το new wave (Police, Cars, Pretenders, Dire Straits, Talking Heads, Duran Duran, Culture Club, Eurythmics). 
  Από την δεκαετία του '50, όμως, και μετά εμφανίζεται και η soul  (Ray Charles, Aretha Franklin, Temptations, Supremes, Stevie Wonder, αργότερα η Whitney Huston και η Sade). Στα μέσα του '60 εμφανίστηκε  και η funk με τον James Brown, ενώ στα τέλη του '60 έρχεται από την Τζαμάϊκα και η reggae με τον Bob Marley. Στα τέλη του '70, επιπλέον, έχει εμφανιστεί και η disco με τον Michael Jackson, τους Boney M, την Donna Summer, την Diana Ross, την Amanda Lear και φυσικά με τους Bee Gees (και τα τραγούδια από την ταινία Saturday night fever).
 Τη δεκαετία του '80 εμφανίζεται και η post-punk μουσική (Cure, Bauhaus, U2, Joy Division, Nick Cave, Billy Idol), το heartland rock με τον Bruce Springsteen και το alternative rock (Rem, Smiths), ο Καναδός Bryan Adams, αλλά και το βρετανικό heavy metal (Iron Maiden, Def Leppard, Saxon), καθώς και ο Σουηδός βιρτουόζος κιθαρίστας Yngwie Malmsteen. Λίγο πριν τo '80 εμφανίζονται οι Αμερικανοί heavy metal Van Halen, που τους ακολουθούν οι Quiet Riot, Motley Crue και οι WASP, ενώ έπειτα έρχονται και οι παρόμοιοι Guns 'n' Roses, αλλά και το progressive metal (Dream Theater). Στο τέλος του '80 έρχεται το thrash metal ή αλλιώς speed metal (Metallica, Anthrax, Megadeth, Slayer).
 Στις αρχές της δεκαετίας του '90 εμφανίζεται το grunge (Nirvana, Pearl Jam, Alice in chains), το pop punk (Green Day), το indie rock (Pavement, οι Cranberries με grunge επιρροές). Ακολουθεί το hip hop και η rap (Run-Dmc, Ice-T, Fat boys, Public enemy), όπως και η rap rock (Race against the machine, Red hot chilli peppers), αλλά και το new metal οδεύοντας προς την δεκαετία του 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: