ΟΛΙΓΑΠΟΛΑΠΟΛΛΑΠΟΛΙΓΑ
...ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης, που έχει ως σκοπό να εντοπίζει ό,τι αξιόλογο, πρωτότυπο ή και παράξενο υπάρχει στο διαδίκτυο,
όπως και να εμπλουτίζεται διαρκώς με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας για την ζωή και τον κόσμο μας γενικότερα...

Οι δίγλωσσοι έχουν ενισχυμένο εγκέφαλο

 Οι δίγλωσσοι διαθέτουν ενισχυμένο εγκέφαλο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η εκμάθηση δύο γλωσσών αποτελεί μια μορφή πνευματικής «γυμναστικής» με ορατά αποτελέσματα.
 Η καλή εκμάθηση δύο γλωσσών επηρεάζει τον εγκέφαλο και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται στους ήχους. Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν «βιολογικές αποδείξεις» περί αυτού.
 Για τις ανάγκες της μελέτης, εξέτασαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 48 υγιών εθελοντών φοιτητών μεταξύ των οποίων 23 δίγλωσσων. Χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια για να ακολουθήσουν τα εγκεφαλικά κύματα που προκαλούνται από τους ήχους. Στο ήσυχο περιβάλλον του εργαστηρίου, οι δυο ομάδες δίγλωσσοι και μη αντέδρασαν παρόμοια. Αλλά σε περιβάλλον με φασαρία, οι δίγλωσσοι αποδείχθηκαν πολύ ανώτεροι από τους υπόλοιπους.
 Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν πολύ καλύτερα να επικεντρωθούν στις σημαντικές πληροφορίες, την φωνή ενός ομιλητή και να μπλοκάρουν τον ενοχλητικό θόρυβο. Οι διαφορές αυτές ήταν εμφανείς στον εγκέφαλο.
 «Η ενισχυμένη εμπειρία των δίγλωσσων με τους ήχους τροφοδοτεί ένα σύστημα ακοής που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, ευέλικτο και επικεντρωμένο γύρω από έναν αυτόματο επεξεργαστή ήχων, ιδίως σε δύσκολες ή καινούργιες καταστάσεις», λέει η καθηγήτρια Νίνα Κράους, επικεφαλής της έρευνας.
 «Ο κόσμος λύνει σταυρόλεξα και κάνει άλλες δραστηριότητες για να κρατάει ξύπνιο τον εγκέφαλό του» λέει η συνεργάτιδά της, Βιορίκα Μάριαν. «Όμως τα πλεονεκτήματα που εντοπίσαμε στους δίγλωσσους έρχονται από μόνα τους, απλώς και μόνο επειδή γνωρίζουν και χρησιμοποιούν δύο γλώσσες».
 Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μουσικοί κερδίζουν παρόμοια οφέλη όταν κάνουν πρόβα. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι δίγλωσσοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: