ΟΛΙΓΑΠΟΛΑΠΟΛΛΑΠΟΛΙΓΑ
...ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης, που έχει ως σκοπό να εντοπίζει ό,τι αξιόλογο, πρωτότυπο ή και παράξενο υπάρχει στο διαδίκτυο,
όπως και να εμπλουτίζεται διαρκώς με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας για την ζωή και τον κόσμο μας γενικότερα...

Οι ψηφιακές εφαρμογές και η καθημερινότητά μας

 Υπάρχουν ορισμένες τεχνολογικές εφαρμογές οι οποίες έχουν εισέλθει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, που πλέον αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να θυμηθούμε πώς ήταν η ζωή μας πριν από την εμφάνισή τους. Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ενδεχομένως και εν γένει το διαδίκτυο, αλλά πέραν αυτών υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες και εφαρμογές που ειδικά στην Ελλάδα έχουν αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών.
 Πρώτο παράδειγμα η σχέση των Ελλήνων φορολογουμένων με την εφορία, που άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στο Taxisnet, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα οι ουρές στις εφορίες να αποτελούν για τους περισσότερους ανάμνηση από το παρελθόν, καθώς πλέον όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που χρειάζεται να επισκεφτούν τη ΔΟΥ τους περισσότερες από δύο φορές την τριετία!
 Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς αν δεν υπήρχαν οι ψηφιακές τεχνολογίες, δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργούν τα ΚΕΠ, τα οποία θεωρούνται από τους πλέον επιτυχημένους φορείς του δημόσιου τομέα, επειδή μείωσαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό τη γραφειοκρατία για όλους τους πολίτες σχετικά με τις συναλλαγές τους με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή με την απόκτηση δημοσίων εγγράφων, πιστοποιητικών κ.λπ. 
 Επιπλέον, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται πώς ήταν η ζωή πριν από την εμφάνιση των ευρυζωνικών συνδέσεων, που προσέφεραν τη δυνατότητα τόσο για συνεχή όσο και για γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η διείσδυση των υπηρεσιών υπολείπεται ακόμα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα, καθώς είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση των δικτύων τηλεπικοινωνιακών υποδομών με οπτικές ίνες. 
 Ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχημένης αξιοποίησης είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς είναι μία από αυτές τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ευρυζωνικά δίκτυα σε συνδυασμό με το Internet. Έχουν αρχίσει να αυξάνουν οι online αγορές και η συνολική αξία της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα έχει φθάσει πλέον τα 4,5 δισ. ευρώ. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες που βρίσκονται ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας ή έστω μακριά από τα αστικά κέντρα να έχουν πρόσβαση στα ίδια αγαθά και υπηρεσίες με εκείνους που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις.
 Επίσης, η «επανάσταση» που έφεραν οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (instant messaging) και video κλήσεων, όπως είναι το Viber, το WhatsApp, το Messenger, έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινή επικοινωνία. Δεν είναι τόσο η μείωση του κόστους που προσφέρουν, όσο το ότι με αυτού του είδους τις εφαρμογές είναι πολύ πιο εύκολη και εύχρηστη η συνεννόηση, για παράδειγμα, μεταξύ των μελών μιας οικογένειας οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Είναι διαφορετικό να μιλάς με το παιδί σου που βρίσκεται στο εξωτερικό για σπουδές μία φορά την εβδομάδα μέσω του τηλεφώνου και άλλο να μπορείς να το βλέπεις σε καθημερινή βάση μέσω video-κλήσης.
 Ένα τελευταίο, και ιδιαίτερα ενδιαφέρον, παράδειγμα αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η επιβολή των capital controls, το καλοκαίρι του 2015, έκανε σχεδόν υποχρεωτική τη στροφή των Ελλήνων προς την αξιοποίηση των καρτών και γενικότερα των διαφόρων μεθόδων ψηφιακών πληρωμών. Όμως, ενώ πολλοί πίστευαν ότι με τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls οι Έλληνες θα επέστρεφαν στη χρήση των μετρητών, η τάση όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών πληρωμών παραμένει αυξητική. Ο λόγος δεν είναι απλώς η ευκολία που προσφέρουν, αλλά και ότι πλέον δεν χρειάζεται να ψάχνεις ΑΤΜ για να κάνεις ανάληψη χρημάτων. Ειδικότερα, η ψηφιακή τραπεζική, και ειδικά το mobile banking, σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση σε οποιαδήποτε τραπεζική υπηρεσία χρησιμοποιείς, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιο υποκατάστημα, πράγμα εξαιρετικά πρακτικό, ιδίως αν ζεις σε κάποιο σημείο της Ελλάδας που απέχει πολλά χιλιόμετρα από το πλησιέστερο ΑΤΜ.
Προέλευση: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: