ΟΛΙΓΑΠΟΛΑΠΟΛΛΑΠΟΛΙΓΑ
...ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης, που έχει ως σκοπό να εντοπίζει ό,τι αξιόλογο, πρωτότυπο ή και παράξενο υπάρχει στο διαδίκτυο,
όπως και να εμπλουτίζεται διαρκώς με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας για την ζωή και τον κόσμο μας γενικότερα...

Νέα ήπειρος... στην «Κοιλάδα του ρήγματος»

Στην επαρχία Ναρόκ της Κένυας υπάρχει μια κοιλάδα που την ονομάζουν "κοιλάδα του μεγάλου ρήγματος" και φαίνεται ότι αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση για να γεννηθεί μια νέα ήπειρος. Στην περιοχή αυτή εμφανίστηκε ένα τεράστιο ρήγμα πλάτους 20 μέτρων και βάθους 15 μέτρων μετά τους τελευταίους ισχυρούς σεισμούς. Το ρήγμα είναι αρκετά επιφανειακό, ωστόσο αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση. Η νέα ήπειρος που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει τη σημερινή Σομαλία, τη μισή Αιθιοπία, την Κένυα και την Τανζανία και θα χωριστεί από την Αφρική με έναν νέο ωκεανό που θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους.
Οι επιστήμονες λένε ότι άλλη μια ισχυρή ένδειξη σε όλα αυτά αποτελεί η ύπαρξη του ηφαιστείου Σουσουά στην περιοχή κοντά στη ζώνη που αναμένεται να υπάρξει το χάσμα. Είναι μια ένδειξη ότι ο φλοιός της Γης στο σημείο αυτό έχει σημαντικό ρήγμα. Αν και τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για ενεργοποίηση της περιοχής, όμως το τελευταίο διάστημα αυτό φαίνεται πως άλλαξε! Η λεγόμενη Σομαλική πλάκα φαίνεται πως ενεργοποιείται… Αυτό το σημείο, ωστόσο, είναι ένα μόνο από τα δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, άλλων "αδύνατων" σημείων στην κοιλάδα του Great Rift, που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη προς τη Μοζαμβίκη, λένε οι επιστήμονες.
Βέβαια, για να δούμε αυτή τη νέα ήπειρο να σχηματίζεται, θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, για να ξαναγραφεί ο παγκόσμιος χάρτης… Η Γη έχει τους δικούς της ρυθμούς…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: